שותפים להצלחה

טיפים לגיוס עובדים בזמן מלחמה

נכתב ע"י שירי וקס, מנכ"לית, Gotfriends

גם עכשיו החברות הטכנולוגיות ממשיכות לגייס והביקוש למשרות אפילו גדול עוד יותר מצד המועמדים. עם זאת תהליכי הגיוס חייבים להיות מותאמים לתקופה, רגישים, גמישים ויעלים. ריכזנו עבורכם 5 טיפים לגיוס עובדים טכנולוגיים בעת הזו

בזמן שאנחנו במלחמה בחזית, חברות הייטק רבות, לרבות כאלו שיש להן הנהלה או לקוחות גלובליים, נאבקות בניסיון למלא אחר הציפיות והיעדים שמוגדרים לעיתים על ידי מי שאינו גר בארץ, ואינו חלק מהמציאות שאנו חווים עכשיו. נראה אם כן שהקושי המרכזי מתמקד במצב ההון האנושי בתעשייה: רשות החדשנות ומכון SNPI גילו בסקר שערכו על מצב ההייטק הישראלי בימי הלחימה ש- 70% מהחברות מדווחות על פגיעה ברציפות התפעולית. הקושי העיקרי בהן נתקלות בו קשור להון האנושי – כ-10% מהעובדים בשוק ההייטק משרתים במילואים בימים אלה, ביניהם מפתחים ומפתחות בתפקידי מפתח וניהול. בנוסף, עובדים רבים נעדרים מהעבודה בעקבות השינויים וההגבלות במערכת החינוך או בגלל שנפגעו ישירות מהמצב.

לצד הקושי הרב, אנו חייבים כחברה להמשיך ולתפקד, לעבוד ולפרנס את עצמנו ואת הסובבים אותנו ובכך להניע את גלגלי המשק ולמנוע אסון כלכלי. חברות שצריכות לעמוד ביעדים העסקיים שלהם ולספק תפוקה משמעותית בזמנים שנקבעו מראש, זקוקות לידיים עובדות של כח אדם מיומן ומקצועי. הדבר נכון לכלל חברות ההייטק והסטאטראפים – חברות סייבר, חברות AI, חברות פינטק ועוד.

יתרה מכך, על השולחן עומדת לא רק שאלת הגיוס עכשיו אלא שאלה הרבה יותר גדולה. האם אטרקטיבי למשקיעים זרים להשקיע בישראל? האם ישראל תמשיך "לדלבר" ולהיות מעצמת הייטק גם בתקופות של משבר או של מלחמות? המשך הפעילות העסקית היא חובה לטובת המשך שגשוג ההייטק הישראלי בהווה וגם בעתיד.

נתוני הגיוס לחודש הראשון של המלחמה


על סמך הנתונים שלנו אנו רואים כי 80% מהחברות הטכנולוגיות שגייסו לפני המלחמה ממשיכות לגייס כיום, כאשר יש עליה משמעותית בגיוסים בחברות שהמוצרים או השירותים שלהן לוקחים חלק פעיל במאמץ המלחמתי ובשמירה על העורף הישראלי וירידה בחברות שרוב המנהלים שלהם במילואים, מה שעלול לגרום לפגיעה נוספת בהשגת יעדי החברות בהמשך.

כמו כן אנחנו מזהים עליה במספר קורות חיים של מועמדים מחפשי עבודה. על פי הנתונים שלנו בגוטפרנדס, חברת השמה טכנולוגית שמכירה את שוק ההייטק מבפנים, ישנה מגמת עליה שנמשכת מהשבוע הראשון לאחר המלחמה ועד עכשיו. כדי לסבר את האוזן בשבוע הראשון קיבלנו 2,120 קו"ח של מועמדים טכנולוגיים אקטיביים ואילו בשבוע האחרון (כחודש וחצי לאחר תחילת המלחמה) קיבלנו למעלה מ-5,000 קורות חיים בשבוע.

ניתן ללמוד מהנתונים מעלה שישנו כוח עבודה משמעותי בשוק הטכנולוגי שרוצה להמשיך בתהליכי גיוס טכנולוגי ולהיכנס למשרות יציבות ומשמעותיות. ישנם מועמדים ומועמדות רבים בסטטוס מחפשי עבודה בהייטק כבר זמן רב, עוד מלפני תקופת החגים, ועל אף המצב מעוניינים להתחיל או להמשיך תהליכי הגיוס, ואף זקוקים למשרות הללו יותר מתמיד. המעסיקים מצדם צריכים לאפשר את קיום התהליכים האלו בצורה רגישה, יעילה ומיטבית, בהתאם למצב בו אנו נמצאים.

איך ממשיכים לגייס עובדים בזמן משבר?

ריכזנו כמה טיפים על בסיס הניסיון שלנו, שישמשו ויסייעו לנשות ואנשי HR וכן למנהלים ומנהלות מקצועיים:
1. צרו תהליכי גיוס גמישים
כשמתאפשר העבירו ראיונות לזום או לגוגל-מיט, הדבר עבד בצורה טובה בקורונה ויעבוד גם עכשיו. כך שגם אם יש מנהלת מקצועית שעובדת בעיקר מרחוק כרגע או מועמדת שנמצאת במילואים, הן יכולות לקיים את הראיון ביניהן אונליין ובשעות גמישות שמתאימות לשני הצדדים.
הדבר לא מעיד על חוסר מקצועיות, להיפך, גם המנהלות והמנהלים וגם המועמדות והמועמדים ירגישו שהם עובדים/עתידים לעבוד בארגון מכיל, גמיש, מאפשר, שמוצא פתרונות יצירתיים למצבים מורכבים. הדבר יעיד על המשך ההתמודדות בחברה עם חוסר הודאות שנוצרה בעקבות המצב הביטחוני ויתן רוח גבית לכל המעורבים.

2. אפשרו תהליכי גיוס מהירים ויעילים
נסו ליצור תהליך גיוס יעיל במספר מינימלי של פגישות. אל תעמיסו במטלות בית שלאף אחד אין סבלנות כרגע להשקיע בהן. נכון שאנחנו רגילים למתודה קבועה והגיונית בתהליכי הגיוס שלנו, אבל זה הרגע שלנו לזנוח קצת את המוכר והקבוע ולאפשר תהליך נוח וקצר יותר.
מלבד 'כאב הראש' שנחסך לכל ההצדדים, הדבר חוסך כסף ומשאבים לארגון שחשובים כל כך, בטח בימים אלו. עם זאת, אל תוותרו על בחינת המקצועיות והניסיון של המועמדים. במקום לבקש מהמועמדים לעבוד על מטלת בית כתובה, העלו סוגיה מקצועית בעל פה במהלך אחד הראיונות (פרונטלית או אונליין), בקשו מהמועמד להסביר בעל פה כיצד היה ניגש לפתרון הבעיה, בדקו אם התנסה באתגרים מסוג זה ולמדו יותר על הניסיון והכישורים מהשיחה הזו. אולי תגלו שאפשר לחסוך גם בשגרה את העבודה הסיזפית לכולם בכתיבה ובדיקת מטלות הבית.

3. תתעדפו מה התפקידים הכי קריטיים לגיוס היום והתחילו איתם.
אם לפני המלחמה היה לכם פול של 10 משרות הייטק שונות לגיוס, גם טכנולוגי, גם אדמינסטרטיבי, משאבי אנוש, ניהול וכדומה. במצב בו כלל המשאבים מצטמצמים, הן מבחינת הקשב והיכולת של הארגון לגייס והן מבחינת זמינות המעורבים בתהליך.
מפו את המשרות הפתוחות אצלכם כרגע, החליטו לצד הגורמים הרלוונטיים מכל מחלקה מהן 3 המשרות הכי דחופות לאיוש כעת, אלו שמשפיעות על הביזנס באופן המשמעותי יותר, ורכזו את מירב המשאבים לאיוש התקנים הללו.
לאחר שתשלימו את המשימה, התפנו לסבב גיוס נוסף עבור 3 המשרות הבאות בסדר החשיבות. כך תוכלו לעבוד יעיל, ממוקד ולא 'לתת גז בניוטרל'. הציבו מטרות קטנות, ישימות וברות השגה כך שגם תחושת ההצלחה של כלל הצוות המעורב תהיה טובה ומשמעותית.

חשוב לקחת בחשבון גם תפקידים שיהפכו להיות קריטיים בתחילת 2024 וצריך להתחיל לראיין לטובתם מועמדים.

4. בררו מי זמין לראיין כרגע, ובצעו את ההתאמות הנדרשות
במידת הצורך שנו את סדר הראיונות או את הפרסונות שמראיינות בתוך התהליך. תקופות מאתגרות ולא צפויות, כפי שאנחנו חווים בשנים האחרונות (קורונה, מיתון משמעותי, מלחמה), משפיעות באופן שונה על כל אחד מהעובדים והמנהלים בארגון. לצד גיוס למילואים, פעולות התנדבות, טיפול בילדים שנמצאים יותר בבית, הזמינות והפניות של העובדים דינאמית ולא קבועה.
על כן, אנו ממליצים לעבוד בתקופה זו ביתר שאת על שריר הגמישות, 'לשבור' קצת את הכללים כשצריך ולתת מקום לפתרונות יצירתיים בתהליכי הגיוס (וגם בתהליכים למול העובדים הקיימים). אם מנהלת צוות לא פנויה לראיין בימים הקרובים, ננסה לראות אם קולגה ממחלקה רלוונטית אחרת זמינה, אולי הסגן של אותה מנהלת יכול לבטא יכולות שלא ביטא עד היום ולעשות זאת.
גם עובדי מחלקת ה-HR שמכירים את התהליכים בחברה מכל הכיוונים, גם אם אינם אנשים טכנולוגיים, יכולים להציג יכולות שפחות נחשפנו אליהן עד כה ולמלא מקום של מנהלים מקצועיים ו/או ראשי צוותים בתהליכי הגיוס השונים. הפכו את החיסרון של המצב המאתגר והקשה בו אנו נמצאים ליתרון עבור העובדים השונים, אפשרו להם לפרוח ולצאת מגבולות הגזרה שלהם, מאמינים שתגלו צדדים וכישורים שלא הכרתם עד כה.

5. תנו פידבקים במהלך תהליך הגיוס
בעיקר בתקופה זו, אנשים זקוקים לוודאות. תנו פידבקים במהלך כל שלב של תהליך הגיוס, כדי שהמועמדים ידעו היכן הם עומדים. יש הרבה אנשים שמסתובבים עם תחושת חוסר ביטחון ואפילו תחושה של איום קיומי ואנחנו רוצים לסייע לאנשים להפחית את המתח ככל הניתן, שנוצר בין היתר בשל חוסר ודאות כלכלית.
גם אם החלטתם לא להתקדם עם מועמד או לחכות רגע עם ההחלטה כי יש עוד מועמדים רלוונטיים בפול זה ממש בסדר. שקפו את הסיטואציה למועמדים, הם יעריכו את זה, והדבר יסייע להם בהתמודדות.

לסיכום, במשבר אדיר כמו זה שפקד אותנו ועוד ממשיך ללוות אותנו בעוצמה בימים אלו, רבים מאיתנו מתקשים לדמיין אפילו את החזרה לשגרה. החברות שיצליחו, במקביל לניסיונות לצמצום הנזקים, גם לתכנן את היום שאחרי המשבר - יהיו אלו שיחזרו ראשונות להישגים אליהם הן רוצות להגיע.

צוותי הגיוס המקצועיים והמיומנים שלנו (אלו שלא גויסו למילואים) זמינים עבורכם ויסייעו לכם לנהל תהליך גיוס מותאם למצב, רגיש, גמיש, מקצועי, עד לאיוש התקנים הפתוחים באופן המוצלח ביותר. נלווה אתכם ואת המועמדים לכל אורך התהליך, החל משלב הראיון הטלפוני, ראיון HR ומקצועי, שיחת ממליצים, ועד לשלב השיח על השכר. בחיפוש טבלאות שכר בהייטק תוכלו למצוא טווחי שכר עדניים לתפקידים השונים באתר שלנו.

בנוסף, אנחנו שמחים להעניק ללקוחות שלנו הטבת פרימיום ל-3 החודשים הקרובים – שירות זימונים של מראיינת צמודה, כך שתוכלו לצמצם את המשאבים המושקעים מצדכם בתהליך הגיוס, ללא עלות נוספת. אנחנו מבינים שכל דקה שלכם, בטח כיום, חשובה ויקרה וחשוב שתנותב למשימות יעילות ומשמעותיות שתורמות להצלחת החברה.

בסופו של דבר, חשוב שנעשה כל מה שניתן כדי לשמור על כלכלת המדינה, שהיא חלק בלתי נפרד מהחוסן שלה והכי חשוב – יחד ננצח.

מידע נוסף:

 

המשרה הבאה שלך נמצאת כאן

תחום
מקצוע

אזור

אזור

נא לבחור תחום
שלחו קורות חיים